Pages

Sunday 29 October 2017

APAKAH GMO DAN non-GMO??

Assalamualaikum dan hai semua...

Lama sudah tak menjenguk blog ni kan... bersawang dah...
Hahaha

Uols pernah dengar tak non- GMO? Agak-agak la kan, natang apela tu kan?

Secara jujurnya anie tak pernah nak ambil tahu apa benda berkaitan Non-GMO ini.. 
Tapi lepas anie join Shaklee, baru la familiar dengan maksud Non-GMO.. 
baru la mula mencari maklumat berhubung Non-GMO.. 
maklum la produk Shaklee ini dijamin Non-GMO !!

Ok untuk lebih difahami.. 

Maksud Non-GMO ialah bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DICAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.




Contoh bahan kimia itu adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan yang bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lagi-lagi kalau makanan yang telah diproses untuk dijadikan makanan segera. 




Contohnya : kacang soya yang telah dikotakkan, kita perlu ambil tahu bahan-bahan dan cara pemprosesannya. Jika ia dari kacang soya yang tidak organik (menggunakan baja kimia, prestisid dan sebagainya) ianya mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi NITRAT. Kandungan NITRAT yang tinggi boleh membawa kepada KANSER !! 

Kacang soya GMO ini lebih murah untuk dihasilkannya dan berisiko tinggi kepada kesihatan pengguna kerana ianya mengandungi toksin yang tinggi. 

APA PULA MAKSUD GMO ?
GMO atau Genetically Modified Organisms bermaksud tumbuh-tumbuhan (atau binatang) yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen (dikenali juga sebagai Genetic Engineering).

Ia adalah proses pengambilan gen daripada satu spesis dan kemudian memasukkanya ke dalam satu spesis yang lain dengan tujuan untuk menghasilkan suatu bentuk sifat atau ciri-ciri yang diingini.

Di dalam proses Genetic Engineering (GM) ini, jurutera genetik sentiasa menemui kesan-kesan sampingan yang tidak diingini. 

Antaranya ialah, Tumbuhan GM:

1️⃣Menghasilkan toksin.
2️⃣Bertindakbalas dengan keadaan cuaca secara berbeza.
3️⃣Mengandungi sama ada terlalu banyak atau pun terlalu sedikit nutrien.
4️⃣Menjadi berpenyakit atau rosak dan kemudiannya mati.

Kajian terhadap pemberian makanan GMO kepada binatang mendapati :

☑️Ketumbuhan sel berpotensi pra-kanser.
☑️Kerosakan sistem imunisasi.
☑️Otak, hati dan testikel yang lebih kecil.
☑️Kemerosotan separa atau peningkatan kepadatan hati.
☑️Bentuk sel nukleus yang ganjil.
☑️Lain-lain anomali yang tidak dapat diterangkan, kehamilan palsu dan kadar kematian yang lebih tinggi.

Jom klik sini untuk tahu apakah sumber protein non-GMO yang terbaik dan selamat untuk anda nikmati.

No comments:

Post a Comment